Cum putem sa folosim SUMIF, SUMIFS si DSUM in Microsoft Excel

Agregarea conditionata in Microsoft Excel cu functiile SUMIF, SUMIFS, DSUM, AverageIF, COUNTIF si alte functii echivalente

Introducere:

Tot am vorbit mai sus de agregari facute automat cu instrumentul Subtotals. Aici nu suntem la locul de joaca, sa apasam pe doua butoane si gata. Retine ca fara cunoasterea functiilor de mai sus, nu te numesti “butonar” de Excel.

Hai sa nu te las complet in ceata, vrei sa aplici un filtru, iar pe o coloana din rezultat vrei sa aduni, sa faci media, sa numeri…si asta dintr o singura miscare (via o formula). De pilda, suma incasarilor din luna trecuta. Ai prins ideea.

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1
Vom vorbi despre o operatie foarte importanta in Excel, si anume agregarea conditionata.

In Excel exista vreo 15 functii de agregare conditionata.

Ne propunem sa evidentiem trei exemple:

  1. SUMIF – Suma Cost pentru produsul Aspen

  2. SUMIFS – Suma Cost pentru luna Ianuarie a anului 2009

  3. DSUM – Suma pentru oricate conditii logice

Putem utiliza, in mod asemanator si AVERAGEIF, AVERAGEIFS sau DAVERAGE, COUNTIF, COUNTIFS sau DCOUNT, DMIN si DMAX. In versiunea Excel Office 365 avem, de asemenea MINIFS si MAXIFS.

Functiile de agregare conditionata compara coloane de date cu criterii si, pentru datele care respecta criteriul sau criteriile aplicate, fac agregarea respectiva.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2
Pentru a obtine suma costurilor pentru produsul Aspen, identificam conditia Aspen ce trebuie verificata pe coloana Product.

Astfel, pe celula B10 vom scrie =SUMIF( si selectam in ordine: Range: coloana Product, fara antet; Criteria: “Aspen” si Sum Range: coloana Cost, de asemenea, fata antet. Apasam Enter.

Verificarea imediata a rezultatului se poate face punand filtru pe produsul Aspen si aplicand pe prima celula libera a coloanei Cost shortcut-ul ALT+=.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 3
Pentru a calcula Suma Cost pentru luna Ianuarie a anului 2009, identificam doua conditii (Ianuarie si 2009).

In acest caz, vom utiliza functia SUMIFS.

Pe celula B11 vom scrie =SUMIFS( si selectam in ordine: Sum Range: coloana Cost, Range1: coloana AN, fara antet; Criteria1: 2009Range2: coloana Luna, fara antet; Criteria2: 1. Apasam Enter.

O observatie imediata fata de SUMIF este ca aici selectam ca prim argument Sum Range si apoi perechile Range nCriteria n

O alta observatie este ca un criteriu de tip text se va scrie intre ghilimele – “Aspen”, iar un criteriu numeric se scrie fara ghilimele – 2009.

Pasul 4
Functia DSUM ne permite sa obtinem valori agregare pentru oricate conditii logice evaluate in regim de AND (simultane) sau in regim de OR (succesive).

Functia DSUM lucreaza obligatoriu cu panouri de control (celulele H11:I12) in care avem obligatoriu o linie de etichete si oricate linii de criterii.

Sintaxa acestei functii este: =DSUM(Database, Field, Criteria) unde: Database este intreg tabelul, Field poate fi eticheta de coloana ce trebuie insumata sau numarul coloanei respective, iar Criteria este panoul de control.

Pe celula B12 vom scrie =DSUM(Tabel;G18;Panou) unde: Tabel este range-ul denumit pentru intreg tabelul, iar Panou este range-ul denumit H11:I12. Cele 2 range-uri denumite se selecteaza apasand F3 (Paste Names) si alegand din lista nu nume.

Observam ca am obtinut acelasi rezultat ca la SUMIFS. Avantajul utilizarii panoului de control este ca putem modifica orice criteriu din el, iar DSUM se va actualiza instantaneu, fara nicio interventie in formula.