Cum putem sa folosim adresele de celule relative, absolute si mixte

Cum lucrez cu adrese relative, absolute si mixte in Microsoft Excel si ce face tasta F4 apasata de mai multe ori intr-o formula

Introducere:

Scrie formule de baza pentru ca Excel este in primul rand un program de CALCUL TABELAR. Back to School, insa vezi ca nu iti arat cum sa faci in Excel integralele de la analiza matematica si nici calcule cu sinus si cosinus. Insa o sa folosim “dolari” (vezi ca nu sunt bani).

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1
In aceasta lectie vorbim despre facilitatea de baza a Excel-ului, aceea prin care calculam diferite expresii.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2
In setul de date din fisierul curent, dorim sa calculam indexarea cu 10% a salariului. astfel, in celula I10 vom scrie formula =H10*1.1 – celula H10 se selecteaza. Apasam Enter sau Ctrl+Enter.

In formula scrisa, referinta H10 (fara semnul dolar – $) se numeste referinta relativa (coloana si rand libere – se incrementeaza odata cu copierea formulei)

Dupa ce obtinem valoarea calculata, cu celula selectata, apasam dublu-click pe manerul de umplere pentru a copia formula pe toata coloana.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 3
Daca se schimba procentul de indexare, va trebui, in acest caz, sa modificam formula si sa o copiem din nou pe toata coloana.

Pentru a evita acest lucru, putem prelua procentul de indexare din celula I6, avand grija sa o pastram fixa ca si referinta. In acest caz, formula din celula I10 va fi =H10*(1+$I$6)

Referinta $I$6 se numeste referinta absoluta si se obtine prin apasarea tastei functionale F4 dupa ce am selectat-o. Apasam Ctrl+Enter si dublu-click pe manerul de umplere pentru a copia formula pe toata coloana.

avantajul este ca, daca in celula I6 se modifica procentul, se modifica automat toate formulele.

Pasul 4
Consideram acum ca avem cele 3 scenarii: indexari posibile cu 10%, 15% si 20%.

Dorim sa calculam salariile indexate in toate cele trei cazuri pe coloanele I, J si K.

In aest caz, pe celula I10 vom srie formula =$H10*(1+I$6)

In formula scrisa, referinta $H10 are oloana bloata si randul liber, pentru a se putea inrementa la nivel de rand. Referinta I$6 are oloana libera pentru a putea tree in J, respectiv, K la copierea pe orizontala si randul 6 blocat pentru a ramane fix la copierea formulei pe verticala. Aceste referinte sunt referinte mixte. se obtin apasand pe tasta functionala F4 pana cand ajungem la referinta dorita.

Dupa scrierea formulei, apasam Ctrl+Enter pentru a obtine valoarea calculata, dublu-click pe manerul de unplere pentru a copia formula pe verticala si tragem de manerul de umplere al coloanei I catre J si K.

Pasul 5
Pentru a evidentia dependenta fprmulelor de procentele din randul 6, selectam pe rand cele trei celule si apasam Trace Dependents in tab-ul Formulas, grupul Formula Auditing.

Aceste referinte vor fi foarte importante pentru viitor si se vor lua in considerare pentru orice formula.