Cum putem sa formatam automat si conditionat in Microsoft Excel

Cum putem sa formatam conditionat in Microsoft Excel: top/bottom values, colorarea valorilor duplicate, formatarea cu icons si altele.

Introducere:

Este o combinatie intre Formatare si filtrare. Sa apara automat cu rosu pe ecran liniile cu facturile la care s-a depasit data scadenta. Daca nu sti sa faci asta, voi deveni (in sfarsit) simpatic dupa ce-ti voi arata cat de simplu se face.

Lectii:

  1. Formatarea automata simpla

  2. Formatarea cu panouri de control

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1
Conditional Formatting ne permite sa scoatem in evidenta anumite celule in functie de o conditie logica.

De exemplu, avand un tabel cu multe valori, dorim sa evidentiem, cu culoarea rosie, valorile sub 5000.

Metoda de colorare manuala pe baza observatiei numerelor din celule este total neproductiva si supusa erorilor. Pentru acest lucru, vom apela la un instrument puternic, numit Conditional Formatting.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2
Selectam celulele pe care dorim sa le formatam automat.

In tab-ul Home, grupul Styles, butonul derulant Conditional Formatting, gasim o serie de conditii logice pe care le putem aplica pe celulele selectate. Alegem optiunea Highlight Cell Rules si apoi Less Than…

In caseta de dialog Less Than, scriem in campul din stanga valoarea 5000, iar in lista derulanta din dreapta, lasam optiunea implicita Light Red Fill with Dark Red Text. Apasam apoi butonul OK.

Observam ca au fost formatate automat celulele care contin valori mai mici de 5000.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 3
Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Clear Rules from Selected Cells.

Pasul 4
Avand setul de valori selectat, putem aplica o regula care sa evidentieze cele mai mari 3 valori.  Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Top/Bottom Rules si apoi Top 10 Items…

In caseta de dialog Top 10 Items…, selectam in campul din stanga valoarea 3 iar in dreapta, optiunea Green Fill with Dark Green Text, in lista derulanta si apasam butonul OK.

Pasul 5
Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Clear Rules from Selected Cells.

Pasul 6
Avand setul de valori selectat, putem aplica o regula care sa evidentieze cele mai mici 5 valori. Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Top/Bottom Rules si apoi Bottom 10 Items…

In caseta de dialog Bottom 10 Items…, selectam in campul din stanga valoarea 5 iar in dreapta, optiunea Light Red Fill with Dark Red Text, in lista derulanta si apasam butonul OK.

Pasul 7
Din butonul derulant Conditional Formatting, selectam optiunea Clear Rules from Selected Cells.

Pasul 8
Formatarea conditionata se poate face si utilizand panouri de control. In zona E6:G7 am specificat criteriile de formatare pe care le vom prelua in caseta de dialog a formatarii conditionate.

Avand setul de valori selectat, putem aplica o regula care sa evidentieze valorile cuprinse intre 6000 si 9000 cu culoarea mov.

In tab-ul Home, grupul Styles, butonul derulant Conditional Formatting, gasim o serie de conditii logice pe care le putem aplica pe celulele selectate. Alegem optiunea Highlight Cell Rules si apoi Between…

In caseta de dialog Between, selectam in campul din stanga celula E7, in campul din mijloc, celula F7, iar in campul din dreapta, optiunea Custom Format.

In caseta Format Cells, tab-ul Font, alegem culoarea de scris alb, iar in tab-ul Fill, culoarea mov si apasam butonul OK in cele doua casete de dialog.

Avantajul utilizarii panoului de control se observa daca schimbam acum valorile minima si maxima:

Intre 0 si 5000.

Intre 15000 si 20000.

Formatarea se modifica instantaneu, fara a modifica efectiv regula de formatare ci doar criteriile in celule.