Cum putem sa sortam avansat tabelele din Microsoft Excel

Sortarea simpla in Excel (dupa o singura coloana), sortarea compusa (indusa de mai multe coloane simultan) si sortarea dupa liste personalizate

Introducere:

Trebuie sa stii sa aranjezi pe ecran datele intr-o anumita ordine, una naturala (alfabetic, invers cronologic, etc) sau nenaturala (ordine custom).

Lectii:

  1. Sortarea dupa o singura coloana

  2. Sortarea dupa mai multe coloane simultan

  3. Sortarea pe orizontala

  4. Sortarea

  5. Sortarea dupa o ordine custom

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1
Sortarea este una dintre cele mai simple operatii pe care le putem realiza in Excel.

Exista doua tipuri de sortari. Sortarile simple se realizeaza dupa o singura coloana, iar sortarile complexe sunt sortarile dupa mai multe coloane (maxim 64) in acelasi timp.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2
Dorim sa sortam tabelul nostru dupa coloana DataN, astfel incat sa avem ordine cronologica in aceasta coloana. O prima observatie: NU selectati coloana in intregime, ci doar antetul acesteia sau orice celula din aceasta coloana. Selectam, spre exemplu, celula DataN. Din tab-ul Data, grupul Sort & Filter, apasam butonul AZ (Sortare alfabetica).

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 3
Daca dorim sa sortam dupa coloana Salariul, selectam o celula din acea coloana si apasam butonul AZ.

Apasam butonum ZA daca dorim ordine descrescatoare.

Pasul 4
Sortarea complexa se poate face dupa mai multe coloane simultan. Pentru aceasta, trebuie sa avem selectata o celula din setul de date. Din tab-ul Data, grupul Sort & Filter, apasam butonul Sort (Sortare personalizata – Custom Sort).

Pe primul nivel de sortare alegem campul Nume, apasam butonul Add level, iar pe nivelul 2 alegem campul Salariul si ordinea ascendenta. Apasam OK si observam rezultatul in foaia de calcul.

Pasul 5
Se poate face si sortare pe orizontala. Aceasta operatie este, intr-un fel, atipica, pentru ca, de regula datele sunt asezate pe verticala.

Pentru a exemplifica sortarea pe orizontala, selectam tabelul existent, apasam combinatia de taste Ctrl+C (Copy) si apoi, selectand celula de destinatie, alegem optiunea Paste si Transpose, pentru a inversa liniile si coloanele.

Dorim sa sortam setul de date obtinut in ordinea crescatoare a randului ID. Pentru aceasta, trebuie selectate toate datele mai putin capul de tabel din stanga.  Apasam butonul Sort din tab-ul Data, grupul Sort & Filter. In caseta Sort, apasam butonul Options si alegem optiunea Left to Right. Apasam OK in caseta Options.

Pe primul nivel, in campul din stanga, alegem Row 10 si apasam OK.

Dupa aceasta operatie, revenim pe optiunea Top to Bottom in caseta Sort – Options.

Pasul 6
Sortarea se foate face si dupa culori (Atribute de formatare)

Dorim sa avem celulele colorate cu fundal galben in partea de sus, iar cele cu scris rosu, in partea de jos.

Pentru aceasta, avand selectata o celula din setul de date, apasam butonul Sort din tab-ul Data, grupul Sort & Filter. In caseta Sort, pe nivelul 1, selectam campul Nume, optiunea Cell Color, culoarea Galben si optiunea On top.

Apasam Add level si, pe nivelul 2, selectam campul Nume, optiunea Font Color, culoarea Rosu si optiunea On bottom. Apasam OK.

Pasul 7

Se poate face sortare si intr-o ordine personalizata, folosind listele personalizate (Custom Lists). Pentru setarea regionala in limba romana, spre exemplu, Excel stie de lista lunilor anului in ordine cronologica, si, de asemenea, de lista zilelor saptamanii (Luni, Marti, …)

Ne propunem sa sortam setul nostru de date dupa LUNA Angajatii. Pentru aceasta, selectam o celula din setul de date si apasam butonul Sort. In caseta de dialog Sort, selectam campul LUNA Angajarii si, in Order, alegem Custom List. Selectam apoi seria lunilor anului (ianuarie, februarie, …, decembrie). Apasam OK in cele doua casete si observam sortarea dupa lunile anului.