Cum putem sa folosim avansat instrumentul Format Painter in Excel

Cum lucrez cu Format as table si cum putem sa formatam rapid celulele din Excel cu Format Painter (folosind dublu click)

Introducere:

Nu eu am implementat in Excel peste 200 de optiuni de formatare, insa pot sa ti le arat pe cele mai utile dintre ele.

Lectii:

  1. Format as table

  2. Dublu click pe Format Painter

Ti se pare greu sa parcurgi singur lectiile video gratuite?

Inscrie-te la unul din cele 10 tipuri diferite de cursuri Excel in clasa (cu instructor acreditat Microsoft)

Pasul 1.
Daca dorim ca in Excel, tabelele sa arate bine, trebuie sa stim ca exista peste 200 de optiuni de formatare. Aproximativ 30 dintre acestea sunt prezente in tab-ul Home, in grupurile Font, Alignment si Number. Alte optiuni sunt plasate in meniurile de tip ancora, din partea dreapta a fiecarei denumiri de grup.

Sigur, se pot utiliza si aceste optiuni, dar, in lectia de fata vei folosi doua metode de formatare mai rapide: Format as Table si Format Painter.

Tutoriale video interactive

Acest curs este disponibil si in format video interactiv, oferit gratuit tuturor celor care participă la cursurile noastre Excel in clasa.

Pasul 2.
Format as Table este un buton derulant plasat in tab-ul Home, grupul Styles. Pentru a utiliza acest instrument, trebuie sa selectam o celula din setul de date pe care dorim sa-l formatam, sa derulam butonul Format as Table si sa alegem una dintre formatarile disponibile.

Aceasta metoda de formatare rapida are avantajul ca, din doua click-uri, am reusit sa aplicam o forma estetica frumoasa acestui tabel. Atentie, insa, ca am obtinut, pe aceasta cale un tabel inteligent, in care se schimba putin modul de lucru cu datele.

Pentru a pastra doar formatarea, avand tabelul selectat sau doar o celula din el selectata, in tab-ul contextual Design alegem optiunea Convert to Range si apasam butonul OK in caseta de dialog. Setul de date isi va pastra formtarea dar nu va mai fi tabel inteligent ci un range obisnuit.

Ai intrebari tehnice legate de Excel si vrei sa te ajutam?

Detinem cea mai mare comunitate Excel din Romania (peste 11.000 membri activi), unde primesti suport gratuit la problemele tale Excel

Pasul 3.
In tab-ul Home, grupul Clipboart, avem butonul Format Painter, care poate copia o formatare existenta si o poate aplica altor celule. Selectam celula al carui aspect dorim sa il copiem, apasam butonul Format Painter si apoi selectam celulele pe care dorim sa le formatam cu acelasi aspect.

Daca apasam dublu-click pe Format Painter, copierea formatarii va deveni repetitiva, in sensul caputem selecta cate celule destinatie dorim si formatarea se va aplica pe fiecare. Intreruperea acestei comenzi se face apasand tasta Escape.